
Через зміну клімату та аномально теплу зиму українські фермери змушені переглядати свої підходи до вирощування культур. Очільник ради почесних голів ГО «Асоціація фермерських господарств та землевласників Харківської області» Іван Биков в ефірі Українського Радіо Харкова зазначив, що аграрії поступово переходять на озимі культури, тоді як площі під кукурудзу та соняшник скорочуватимуться.
За його словами, цьогорічна зима була надзвичайно теплою, і фермери мають адаптуватися до нових кліматичних реалій.
«Науковці та гідрометеорологи фіксують природні катаклізми та аномалії. Наприклад, в Індії збирають два врожаї на рік, але влітку там період посухи, коли сільське господарство зупиняється. Нам також доведеться пристосовуватися, і озимі культури стають більш надійним варіантом, оскільки мають вищі шанси на гарний врожай», — пояснив експерт.
Через ці зміни, за словами Івана Бикова, аграріям доведеться збільшувати площі під озимі культури. До них належать озима пшениця, озимий ячмінь, жито, озимий горох. Також науковці рекомендують звернути увагу на нут — холодостійку культуру, яку можна висівати під зиму. Крім того, важливе значення матиме ріпак.
Натомість такі культури, як соняшник і кукурудза, поступово втратять популярність через підвищення температури та посухи.
«Озимі культури потребують менше вологи для вегетації, але врожайність напряму залежить від поливу. Якщо буде зрошення, можна стабільно отримувати два високих врожаї на рік. Без поливу фермери будуть орієнтуватися переважно на озимину, оскільки спекотне літо супроводжуватиметься посухами», — підкреслив він.
Водночас науковиця Віра Балабух зауважила, що завдяки глобальному потеплінню збільшився вегетаційний період рослин, що відкриває можливість вирощування третього врожаю.